AT ONE FELL SWOOP goes to Latvia 16th January


Special thanks to Ieva Balode and Kino Bize AT ONE FELL SWOOP plays in Riga, Latvia on the 16th January.

Trešajā Eksperimentālā kino vakara sensā programmas vadītāja Ieva Balode skatītājiem piedāvās noskatīties īru kino mākslinieka Maikla Higinsa (Michael Higgins) pilnmetrāžas filmu "At One Fell Swoop" (Īrija, 2015, '01:12 )

"At One Fell Swoop" ir stāsts par akmeņkali un viņa metamorfo klejošanu pa Īrijas laukiem. Filmas gaitā viņš slīd pa kadriem iztēlojoties savu apkārtni, kurā viņš sevi atklāj iestrēgušu mirguļojošā, garām slīdošā ēnu pasaulē, kurā viņš caur intensīvu akmenskalēja deformācijas procesu satiekās ar nāvi.

Filma ir uzņemta anamorfiskā manierē uz vecas, notecējuša termiņa 16mm melnbaltas kino filmas ar 50 gadus vecu, pašdarinātu kameru un ir absolūts roku darbs. " At One Fell Swoop" atgādina spokainu filmu, kas iestrēgusi starp vairākiem laika un telpas slāņiem.

Filmas režisors Maikls Higins (Michael Higgins) (dz.1982.g.) ir īru-kanādiešu fotogrāfs, filmu un instalāciju mākslinieks, plašāk pazīstams tieši ar savām pilnmetrāžas filmām. Higins dzimis Kalgari, Kanādā, audzis Īrijā, studējis Dublinas Pilsētas universitātē un Īrijas Nacionālajā Dizaina un mākslas koledžā. Viņu interesē filmu veidošanas process, kurš salauž ikdienas realitāti, mijoties dokumentālajam un mākslas kino, tādējādi izceļot pieredzes un redzējuma dažādos veidolus un apspēlējot cilvēku laika un realitātes uztveri. Savu kino un mākslinieka karjeru Higins sācis 2005. gadā. Iedvesmojies no kino un vizuāliem naratīviem, viņa darbi sevī ietver dažādas digitālās un analogās tehnoloģijas un interesi par cilvēku laika un telpas uztveri. Higins izvairās no klasiskā, masveida filmu veidošanas procesa, tā vietā dodot priekšroku daudz personiskākai un intīmākai darbu veidošanai. Viņš sadarbojas ar amatier-aktieriem, izmanto minimālus budžetus vai scenāriju apjomus un cenšās izvairīties no tehnoloģiskajām pārpilnībām un to izmaksām kā tas pazīstams klasiskajā filmu uzņemšanas industrijā. Higins ir atvērts eksperimentam un ārējai iedarbībai, kas notiek filmas veidošanas procesā, ļaujot darba attīstībai būt pašorientētai un balstītai procesā, kur režisors gluži vienkārši ir asistents darba materializēšanās gaitai.

Viņa jaunākā filma “At One Fell Swoop” šobrīd ceļo pa starptautiskiem avangarda kino festivāliem. 2015. gadā Higins piedalījās arī “Open Night Cinema” dibināšanā – tā ir filmu studija un norises vieta dažādiem ar kino saistītiem notikumiem, kas apvieno skaņas mākslu, filmu instalācijas un improvizētas performances. Tāpat viņš ir arī "Experimental film society" biedrs - bedrība, kas vieno vairākus Īrijā (un ne tikai) dzīvojošus kino māksliniekus, kuri eksperimentālo kino izvēlējušies kā savu galveno izteiksmes formu. Viņa radošajā portfolio ir jau vairākas īsmetrāžas un pilnmetrāžas filmas, kuras tikušas rādītas Īrijā, ASV, Lielbritānijā, Itālijā, Spānijā, Skotijā, Brazīlijā, Krievijā, Irānā un citur.

Comments